Zwangerschap

 

Tijdens de zwangerschap krijg je te maken met een hoop nieuwe dingen. Je krijgt verschillende echo's bij de verloskundige, moet van alles regelen voor de komst van de baby en je moet als zwangere vrouw opletten wat je wel en niet mag eten en drinken tijdens de zwangerschap. 

 

Wat te regelen

Tijdens de zwangerschap moet je al regelen dat je rond de uitgerekende datum gebruik kunt maken van kraamverzorging. Je moet dus ruim op tijd een afspraak maken met een kraamzorgorganisatie. Heb je een afspraak gehad bij de verloskundige? Schrijf je dan dus direct in bij mij, zodat je de kraamzorg geregeld hebt. 

 

Indien jullie als ouders niet zijn getrouwd of geen geregistreerd partnerschap zijn aangegaan voordat de baby wordt geboren, moet de vader de (ongeboren) baby erkennen via de gemeente en vervolgens ook het gezamenlijk gezag regelen bij de rechtbank. Het regelen van de erkenning kun je het beste doen voor de 24e week van de zwangerschap; het aanvragen van gezamenlijk ouderlijk gezag kan later. 

 

Voeding

Het is allereerst belangrijk om dagelijks tot en met de 10e week van de zwangerschap 0,5 mg foliumzuur te slikken. Ook is het belangrijk om dagelijks vitamine D gedurende de gehele zwangerschap in te nemen. Als je als zwangere vrouw gezond en gevarieerd eet, is het innemen van extra vitamines overigens niet noodzakelijk. Roken en alcohol drinken wordt zeer sterk afgeraden, want dat brengt veel risico's met zich mee voor de ongeboren baby. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het eten van rauw of halfgaar - en orgaanvlees en rauwe eieren. Het gebruik van medicijnen kan ook alleen in overleg met de (huis)arts of de verloskundige.

 

Voor wat betreft het eten van vis geldt dat gerookte zalm of vacuüm verpakte vis risico's met zich mee brengen voor de zwangere vrouw. Ook het eten van roofvissen, zoals zwaardvis, haai en tonijn wordt afgeraden. Groenten en fruit moeten goed gewassen worden, cafeïnehoudende dranken moeten worden beperkt tot maximaal 3 per dag en kaas mag niet gemaakt zijn van rauwe melk. 

 

Het is daarnaast belangrijk om meer te drinken dan je gewend bent, want je lichaam moet hard werken. Het wordt aangeraden om ongeveer 2 liter per dag te drinken. Via de app 'Zwangerhap' kun je makkelijk en snel zien wat je wel en niet kunt eten. 

 

 

 

kraamweek

 

Allereerst vindt er rond de 30e week een intakegesprek plaats. Hierin maken wij kennis met elkaar en bespreken we de wensen en de verwachtingen van de kraamweek. Ook zullen we dan de uren indiceren en kunnen door mij de nodige vragen worden beantwoord. Daarnaast krijg je een kraamboek, waarin ik alle controles en de mooie momenten van jullie neiuwe gezin vastleg.  

 

Tijdens de kraamweek kom ik dan bij jullie thuis om te helpen met de zorg voor moeder en kind. Indien je thuis of poliklinisch bevalt verleen ik ook de partus assistentie. Ook ondersteun ik bij borst- en kunstvoeding en adviseer ik jullie over de dagelijkse dingen met een baby. Het is erg belangrijk dat de gezondheid van moeder en kind wordt gewaarborgd en daarom is het van belang dat ik de controles van moeder en baby nauwkeurig bijhoud. Dit noteer ik in onder andere in het kraamboek. Om de zorg zo goed mogelijk te leveren, staat bij mij persoonlijk contact voorop. Er is dan ook aandacht voor de andere gezinsleden, omdat het ook voor eventuele broertjes en zusjes een hele verandering is. Als kraamverzorgster help ik jullie dus met alle nieuwe zaken die er op jullie afkomen. Ik ben tijdens de kraamweek het aanspreekpunt voor alle vragen rondom de geboorte van jullie nieuwe geluk. 

 

In elk geval help ik als kraamverzorgster bij:

- het verzorgen van de baby (voeden, luiers verschonen, in bad doen en het opmeten van de temperatuur etc.)

- het beantwoorden van vragen rondom de geboorte

- uitleg/advies voor de eerste nacht alleen

- het in de gaten houden van de gezondheid van moeder en kind

- aandacht voor broertjes en zusjes

- het bieden van een luisterend oor

- het zorgen voor rust en regelmaat in het gezin

 

Bij Kraamzorg Nieuw Geluk is het van het grootste belang dat je een rustige, prettige en zorgeloze kraamweek tegemoet gaat. Ik zal er alles aan doen om dat te realiseren.